Ekstrudaty

Ekstrudaty

     Ekstruzja należy do obróbki termicznej pasz polegającej na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (130–200°C). Należy do HTST (High temperature short time) tzn. oddziaływanie wysokiej temperatury na produkt odbywa się w bardzo krótkim czasie, co za tym idzie jest w stosunku do obrabianej paszy bardzo przyjazna.
     Najważniejsze zalety ekstruzji to:

  • zwiększenie strawności poszczególnych składników paszy do poziomu 95%
    (zwiększenie produkcyjności zwierząt i poprawę opłacalności produkcji zwierzęcej),
  • zwiększa się smakowitość paszy a co za tym idzie zwierzęta chętniej ją pobierają,
  • otrzymanie paszy z doskonałymi właściwościami dietetycznymi,
  • obniżenie zawartości związków antyżywieniowych,
  • wyeliminowanie niepożądanych mikroorganizmów (czystość mikrobiologiczna paszy poprzez wysoką temperaturę przetwarzania- zabija bakterie w tym salmonelle, pleśnie, grzyby, wirusy i zarodniki),
  • przedłużenie okresu przechowywania paszy.

 

 
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem